silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Pregledala sam na Vašem portalu odgovore vezane uz ovu temu, no nisam naišla na ono što trebam. Zato Vas molim za informaciju. Zanima me, do koje dobi se kuje tjeraju? Naime, imamo kujicu zlatnog retrivera staru 9 god. Posljednje krvarenje imala je u 5. mj prošle god. Do tada je sva krvarenja imala jako redovito - svakih 8 mj. i normalnog trajanja. Od 5.mj. prošle god. do danas nije imala pa me zanima trebamo li se zabrinuti? Nije sterilizirana, kao što je očito, a nije nikad ni imala leglo. Znam da su kuje koje nisu sterilizirane sklone bolestima reproduktivnog sustava pa me zato zanima je li ovaj izostanak krvarenja znak za moguć problem ili je normalan? Kao kod ljudi starijoj dobi.  Unaprijed hvala! Srdačan pozdrav. Marija

O: Reproduktivni ciklus u kuja započinje u pubertetu i može funkcionirati cijelog života kuje jer one ne ulaze u menopauzu.

Tijekom reproduktivnog života njezina plodnost doseže vrhunac sa 3 godine starosti i počinje se spuštati sa oko 6 godina starosti. Postoje različitosti s obzirom na pasminu kuje, ali i individualno.

Period između dva tjeranja također vrlo često varira, čak kod iste kuje može kod svakog sljedećeg tjeranja imati sasvim drugačije vremenske intervale. Ipak se kao prosjek  uzima vremenski interval od 6 do 7 mj. (fiziološki parametri su od 4 do 12 mjeseci).

Spolni ciklusi kuja srednje i starije dobi u pravilu postaju nepravilni, a njihova plodnost bitno manja. Međutim, tjeranje u kuja ne prestaje potpuno ni u vrlo starih jedinki. Promjene koje se mogu očekivati su produljenje perioda između dva tjeranja, izostanak tjeranja ili odstupanja u vanjskim znacima tipičnim za pojedinu fazu. Krvarenja mogu biti oskudna ili pojačana.

Ipak Vam preporučam da kujicu svakako odvedete na veterinarski pregled kako bi se pregledom, ali i dodatnim pretragama (RTG, UZV i dr.) utvrdilo ima li promjena na urogenitalnom sustavu.

OZNAKE: